lördag 13 april 2019

Aksel 6 månader

Det har verkligen hänt massor senaste veckorna. Det har tagit fart på mat, rörelse och lek.

·       Sömn: Han har fått mer och mer rutin på även kvällarna. Tidigare fanns det kvällar då han kunde leva rövare fram till 22. De flesta kvällar somnar han runt 19-20 och sover sedan hela natten förutom lite uppvaknande när nappen försvinner ur munnen. Han vaknar varje morgon runt 06. Vissa mornar kan han somna om efter ersättningen och andra så är han piggare än piggast och ska bara leka och leva rövare i sängen. Sover utomhus en hel del. Annars i sin säng på dagarna. Vi törs inte ha honom i vår säng alls under nätterna eftersom han kravlar och ålar fortare och fortare. Då dimper han snart ner i golvet.
·       Mat: Har sedan han var ca 5 månader fått smakportioner men har sedan några dagar före 6-månadersdagen fått äta en halv – en hel matportion. Han är väldigt intresserad av mat och vad vi andra äter. Vill gärna smaka. Vissa gånger spottar han ut och gör motstånd med händerna när vi kommer med flaskan och ersättning, då vet man att det kommer gå lättare att ge honom en portion gröt istället. Han har ätit ett par paket av köpegröt men jag har gjort egen grötblandning till honom som han tycker är väldigt god. Det är finsmulad havregryn och finsmulad blodpaltsknäckebröd. Till det får han någon form av fruktmos, kokat äpple/päron tycker han är mums. Han har fått lax/potatis/ärtor/morot och köttfärssås/spaghetti. Gapar stort och vill ha mer.

En typisk dag ser ut:
Ersättning vid 06. Ibland sover han direkt efter/ibland somnar han vid 08:30.
Frukost med gröt vid 08:30/09:00. Somnar om han inte har sovit innan.
Ersättning/matportion 11/11:30.  Är pigg fram till 13-tiden. Sover till 15-tiden.
Ersättning 15:00.
Kvällsgröt runt 18:30/19:00
Kvällsersättning ibland innan han somnar.
·       Kläder: Han har numera det mesta i storlek 74. En del plagg används som är 68 cl men köper minst 74-80 nu för att ha framöver. Har börjat använda sin fina vårjacka och skor (18-19) som jag köpte för ett tag sedan. Supertuff med ett par coola leggings till.
·       BVC: Som 5 månaders vägde han 8.3 kilo och mätte 66,5 cm. En redig stabil kille. Vi ska idag till BVC (16/4) så det blir spännande att se hur mycket han har ökat denna gång. Han är satt och har rejäla lår! Muffe, som vi kallar honom.
·       Syskonkärlek: Han älskar, ÄLSKAR sina syskon. Truls som han ser varje dag är han skitglad i. Hans ögon blänker när han får syn på storebror och ler från öra till öra och skriker av skratt! Det är så otroligt kul att se deras kontakt och deras framtida syskonband växa sig starkare för varje dag. De kommer ha något speciellt tillsammans, det syns redan nu!
·       Humör: Han är och har alltid varit GLAD och lättroad. Han skrattar åt allt och alla och ler och är allmänt nöjd med tillvaron. Då och då kommer det fram ett humör, lite gulligt. Han kanske inte når en leksak eller blir frustrerad över att inte få ta vår telefon. Då knyter han ihop händerna och spänner armar och ben och skriker. Man kan redigt se hur han laddar opp för att bli sur.
·       Motorik: Grovmotoriken blir bara mer och mer. Han ålar sedan ett par veckor tillbaka. Snabbt går det också. Lägger vi en leksak framför honom så tar han sig dit inom kort. Han rullar runt till mage/rygg jättesnabbt samt drar sig/ålar fram. Han sparkar ifrån med fötterna och har börjat få upp underkroppen till en halvstående på alla fyra. Han får ibland upp knäna under sig. En början till krypstadiet. Han tar tag i allt, river och sliter med händerna. Han gillar att pussas och suga på mammas haka, då tar hand dag om mina kinder och drar sig fram för att attackera. Greppar med fingrarna och leker med leksakerna, vrider och vänder på dem, stoppar ALLT i munnen.
·       Sitter: Har sedan en tid haft honom sittande med stöd bakom ryggen men kan sitta själv utan stöd i korta stunder. Det går inte att lämna honom obevakat för ser han en leksak eller tar tag i en så tappar han fokus på stabiliteten och slänger sig åt något håll. Men han har börjat att stödja upp med en arm eller tar emot med benen så att han inte lutar för mycket. Sitter i matstolen utan bekymmer. Vrider ofta upp ena benet och sitter på ena skinkhalvan men sitter bra.
·       Har precis bytt ut liggdelen mot sittdelen i vagnen. Det var en liten marginell plats kvar men han har börjat vrida upp sig och vill se samt att han lägger upp sina ben nertill eftersom han kasade ner sig. Han sitter jättebra i sittdelen och den går att ändra i 3 lutningar vilket ger ett fullt liggläge. Han sover väldigt gott i vagnen. Har inga problem med att sitta fastspänd.
·       Spyr fortfarande en del trots att det har minskat mycket sedan han har börjat äta annat än bara ersättning.
·       Fick på sin 6-månadersdag glass på sängen av pappa. Det tycket han var väldigt gott!
·       Somnar fortfarande väldigt smidigt. Det är en smidig unge! När han är trött så lägger vi ner honom i sin säng/vagn, ”bökar” in honom i sidled med filt runt sig och gosedjur under armen. Sedan klappar/pussar vi god natt och går ifrån honom. Han somnar inom ett par minuter. Någon gång kan han ligga och pilla på sina saker/gosedjur eller spotta ut nappen och sura ihop men det är väldigt sällan. Vissa kvällar kan han hålla på och leva rövare i vår säng men tillslut kommer han till ett läge då vi märker att han är uttröttad och då lägger vi ner honom i sin säng och så somnar han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar