torsdag 13 juni 2019

Aksel 8 månader


·       Åtta månader, jösses! Vart har tiden tagit vägen? Det har gått så otroligt fort! Från att ligga som en liten, liten sparv och vara totalt beroende och hjälplös till att köra full fart framåt och är på ALLT!
·       17 mai firande i Norge! Japp, vi packade in lilla familjen i bilen och for till Norge, Dröbak, kl 03 på morgonen, var framme runt 08. Vi hyrde en lägenhet i ett stugområde bara 10 minuter utanför Dröbak, perfekt övernattningsboende. Efter att ha duschat och gjort oss klara åkte vi in till Dröbak och träffade Camilla, Geir m.m. och hade en riktigt fin 17 mai dag! Det var stora härliga parader, glass i mängder, pölse i bröd och tjohej! Jättevarmt väder och glada miner! Aksel hade på sig sin lilla ljusblå skjorta som jag hade sytt tidigare under våren. Storlek 74 cl men satt jättefint på honom. Alla vi fyra hade norska band på bröstet som jag hade knopat ihop samt barnen hade sina Sölje på sig. Så fina! Ett mycket fint minne.
·       BVC-kontroll är bokat till nästa vecka.
·       Sömn: Här är det samma lika som tidigare, han somnar själv och sover relativt hyfsat om nätterna. Han vaknar oftast 1 gång för att antingen få nappen eller ersättning. Därefter somnar han om direkt, det är ytterst ovanligt att han ligger vaken en längre stund. På dagarna sover han antingen inne i sin säng eller i vagnen utomhus. Lika så där somnar han inom ett par minuter från att man har lagt ner honom. Smidig om nåt!
·       Mat: Äter mycket mat, både färdigmat och det som jag har lagat. Han fick köpemat 8 månader redan som 7 månaders. Favoriten är dock mammas hemlagade mat! Speciellt fiskrätter och köttfärssås och pasta. Det går hem alla dar i veckan. Han älskar banan-, päron- och äppelmos. Dricker vatten vid måltiderna. Får ersättning tidig morgon och kväll.
·       Kläder: Han har fortfarande 74 cl i köpekläder och enbart 80 cl i det jag har sytt. Nu är sommaren här med besked, det är upp mot 25-29 grader vissa dagar så det är mycket shorts och t-shirts som går åt. Har sytt ett par stycken Summer Romper till honom också som är otroligt söta på honom! Keps och solhatt tycker han är skit!  
·       Humör: GLAD! Mycket glad. Har också börjat att skrika för att få uppmärksamhet! Helst när vi andra sitter och pratar, då kan han gå igång ordentligt!
·       Motorik: Han är galet tuff och framåt den här killen! Ena stunden kunde han bara ta något krypsteg och i nästa så knäckte han koden och far runt på golvet som ett gehu!
·       22 maj satte han sig upp första gången från att ligga i magläge. Han har en lite rolig teknik, står på alla fyra, enbart på tårna! Och sedan slänger han runt ena benet och slänger bakåt med rumpan och sitter. Det gick på ett par dagar så var det det enda han sysslade med, upp på tårna och sedan slå runt till sittande. 25 maj kröp han 4-5 krypsteg. Sedan har det gått undan.
·       Sängen fick vi sänka i panik 25 maj då han stod upp i sängen och ryckte i gardinen. Han hävde sig över kanten! Unge! Så nu sover han längst ner i sängen och har ett fängelse runtom sig. Han drar sig upp hur lätt som helst och håller i kanterna och går runt om i sängen plättlätt. Och skrattar! Sedan släpper han händer, står i 1-2 sekunder, putar ut rumpan och landar tryggt och stabilt på den. Och skrattar igen!
·       Från 1 juni kryper han ordentligt och snabbt. Han tycker det är jätteroligt att kunna ta sig precis dit han vill. Å det går undan!
·       Ställer sig upp mot ALLT! Oss, i sängen, dammsugaren!, lådor och leksaker. Det går inte att lämna honom en sekund, han på på allt och ska ställa sig upp och vingla. Förvånansvärt har han klarat sig från större fall och knall. Det har förmodligen berott på att han oftast putar ut med rumpan och har det som ett stabilt skydd. Han är inte rädd alls utan vill mer än han kanske klarar av egentligen. En måste ju prova.
·       När vi håller i hans armbågar ( för att inte påfresta lederna i armarna) så går han väldigt bra, han går inte på tårna utan tar riktiga kliv.
·       Tumme och pekfingergreppet har. Så gulligt när han hittar små små saker på golvet som ludd eller smulor.
·       Spyr fortfarande en del! NÄR skall det sluta?! Vissa dagar är det klädesbyten 10 gånger! Och torka/trampa i spyor på golvet! Trodde att det skulle lätta mer när han inte längre äter så mycket ersättning men nej.
·       ”Pratar” massor. Det är mycket DA DA DA. PA PA har kommit och så även MA MA ( mest när han varit ledsen) När vi pratar med honom så svarar han nästan alltid och skall fram och pussa och busa.
·       Inga tänder än så länge. Han dreglar massor och hade feber i drygt 1 dygn så då trodde vi att det var på gång men inte. Det varken syns eller känns någonting i munnen.
·       ÄLSKAR att duscha! Bada i badbalja är för bebisar! Han skall duscha och när man tar med honom in till badrummet och sätter på vattnet i duschen förstår han precis vad som är på gång. Vi klär av honom och så kryper han in i duschen och sätter sig. Vi spolar vatten på hans huvud/ansikte och han garvar bara. Försöker fånga vattenstrålarna och får själv hålla i duschmunstycket. Har även badat ute i babypoolen ett par gånger med Truls, det tycker han också är helkul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar