söndag 26 januari 2014

Truls 1 år

Igår var vi på BVC och lilla stora killen mäter nu 73,2 cm och är 9575 gram tung. Liten men tjocker. Nä men rund är visst också en form.

·         Han började klura ut det där med att gå i början av december, sakta men säkert ökade han sina framsteg och på nyårsafton några dagar efter 11-månadersdagen gick han 13 steg. I början satte han sig ner på rumpan så fort det gick lite för fort eller om det blev lite ostadigt men han blev snart tuffare och vi räknar honom som gående from de första dagarna på det nya året. 11 månader gammal.

Det vinglades och hankades fram ett tag men snart märkte vi skillnad från en dag till en annan och efter 1-2 veckor gick han betydligt bättre. I början kröp han fram till allt som kunde fungera som ett stöd att resa sig upp mot, väggar, soffa, stolar, leksaker, människor (lite oturligt nog kunde det vara en av sina ostadigare kompisar) men nu de senaste dagarna har han lyckats att ställa sig upp själv från golvet och promenerat iväg. Vi behöver inte följa efter honom i huset utan han traskar iväg in till köket, vänder och kommer tillbaka med något i händerna som han har hittat. Blir det för tyst får man gå och kika!

·         Han äter nu vanlig mat, ja det har han gjort i många månader förvisso, men det mosas inte längre. Han får mat i småbitar och så sitter han och pillar i sig det. Det tar en stund och man får sanera halva köket efteråt + unge men han börjar få in tekniken mer och mer. Till 90 % så använder han vänsterhanden när han äter. Kan man redan nu se om de blir vänster- eller högerhänta?

·         Mat och sov-rutiner är cirka gurka:
08:00 Frukost (gröt, frukt, macka, vatten)
Det där mellanmålet på förmiddagen är vi lite slapphänta med. Han fick det ett tag men då åt han inte så mycket vid lunchen sedan.
11:00 Lunch, lagad mat.
11:30-13:30 (+-30 min) Sover utomhus
14:30 Mellanmål (yoghurt, frukt, macka, vatten)
16:30 Middag, lagad mat
18:30 Kvällsmat, (gröt, frukt, vatten)

 
·         Vi har vår fasta rutin vid läggningen. Har han inte badat efter middagssaneringen så får han ofta ta sig ett bad inför natten. Ombyte och annat fix och sedan sjunger vi för honom i hans rum. Lägger honom i sängen och han somnar allt ifrån i knät till sångerna upp till 1 h i hans säng. Sover bra på kvällen, sällan uppvak men däremot varje natt inpå småtimmarna. Då är man sådär sugen på att sitta och söva honom i hans rum så då får han oftast komma in till vår säng. Där kan han ligga och böka och stöka i 1-2 h. Man har ju inte så mycket ork vid 02-03-tiden.

·         Han har alltid gillat musik. Frank och han kan ha Metallica-kvällar då de sitter och gungar/dansar i vardagsrummet. Truls gungar i sidled och håller upp en hand/arm. Ser ut som han går in i sig själv och njuter av musiken. Jag är en radiomänniska, har ofta telefonen i dockningsstationen i köket och lyssnar på Mix Megapol och Truls gungar och hoppar till musiken. Även när leksaker spelar. Han har en bilsimulator med olika finesser på och han har full koll på vilken knapp det är som man byter melodi på. Där kan han sitta länge på golvet och trycka fram olika melodier och gunga/dansa.

·         Han förstår många ord. Ibland blandar han ihop kroppsdelarna (det har blivit en del ord att lära sig nu) men oftast prickar in ”magen, foten, örat och näsan” I dagarna har han även lärt sig var handen är. Pekar och säger ”dä” på varje kroppsdel när vi frågar var den är. Så sjukt häftigt att de förstår så pass mycket även att de är så små. Jag trodde det skulle komma mycket senare.

·         Han förstår även boll, kisse, Fanten, tutten, kan du ge den till mamma/pappa, kan du hämta, dansa, hoppa, rumpan först, klappa händerna.

·         Rumpan först ja, det har vi tjatat i ett par månader och det sitter nu. Är han i soffan eller sängen så kryper han fram till kanten, vänder sig runt och slänger ner benen och backar ner. Vi är med honom men håller inte i honom längre.

·         Han kan sitta länge för sig själv och leka med sina leksaker, kasta ner dem från soffbordet, plocka upp dem för att sedan kasta ner dem igen. Eller sitta och bläddra i en bok, han älskar böcker!

·         Frågar vi var kissen är letar han upp en speciell bok, bläddrar fram till sidorna och pekar på katten. Häftigt!

·         Älskar att leka titt-ut bakom väggen/soffbordet, kittlar oss under fötterna och skrattar högt när vi låtsas skrattar, har fått fullständiga dillet på ”Doddo” den har han med sig överallt. Petar sig i ena ögat med den och skrattar hejdlöst.

·         Har fått testa att gå med skor utomhus och det han faktiskt ut riktigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar