torsdag 26 december 2013

Truls 11 månader

Truls väger nu 9360 gram och mäter 72 cm. I samma veva som vi var på BVC fick han sin tredje vaccination. Han illtjöt såklart men det gick över på en halvminut och sedan var det bra. Han blev febrig framåt kvällen och dagen efter. När han såg plåstren på benen tjöt han som om han hade fått ett nytt stick. Även ett par dagar senare då han kom emot de små knölarna som blev av sprutorna. Jag tror inte att han hade ont längre men minnet av vad som hade skett kanske satt kvar..

Det har hänt en hel del sedan 10-månadersrapporten och jag är rädd att en del faller bort längst med vägen men ska försöka få igång minnet.
* När han var 9 ½ månad gick vi över till att bara amma morgon och kväll. Det tog någon vecka innan han ställde om sig till att inte få mat på natten. När det fungerade bra slutade jag även att kvällsamma honom. Då var han 10 ½ månad. Han får bara bröstmjölk på morgonkvisten, oftast vid 06 men vissa dagar har han varit vaken tidigt och då har han fått redan vid 05 för att han ska somna om lite snabbare. 

* Han har flyttat in till sitt egna rum. Vi har madrass på golvet bredvid hans spjälsäng som vi ligger på när vi nattar honom. Han somnar i sin säng när vi håller in en arm/hand som han pillar på, håller tag i och känner trygghet. Det har han gjort sedan han var bebisbebis och det har fungerat bra att natta honom. Senaste veckan har han dock blivit mer bökig och omständig att lägga. Han növvlar omkring i hela sängen, ska köra ut armar och ben mellan spjälorna, fastnar och blir arg, vi lossar honom, ja då ställer han sig upp och slänger iväg tutten på golvet och flinar stort. T å l a m o d. 
Han somnar mellan 19-20 varje kväll. Ibland går det på 10 minuter men oftast tar det mellan 30-40 minuter. Vi brukar som regel starta nattningen vid 19-tiden. Nattsömnen är 50/50, hälften av dem sover han mellan 19/20-05/06 och hälften vaknar han mellan 1-3 ggr. Oftast går det att stoppa in tutten och han somnar om rätt snart, ibland får vi gå in och lägga oss på madrassen och göra "omnattning" med hålla handen o.s.v.

* Han går, eller springer, med gåvagnen. Mölar över allt och alla. Tur vi har Shabby Chic-möbler för det blir då en å annan skavank när han dundrar i överallt. Hänsyn - o nej. Han har huvudled tycker han. 

* Han går/springer när han håller oss i ett finger, allra helst tummen. Han letar själv upp tummen och så drar han iväg. Jag ljuger inte om jag säger att han vill gå 80 % av sin vakna tid! En hinner inte göra så möe om dagarna. Han kommer förmodligen bli galet mer nöjd när han själv kan gå sedan eftersom han blir väldigt frustrerad när han inte får gå när han vill. 

* Han släpper då och då taget för att hitta balans och står en bra stund. Allra bäst går det om han har en leksak i handen som fokus. 

* Sakta men säkert utvecklas hans gående. Hans tog sitt första egna steg 6 dec och har sedan ökat på dem då och då. På julafton gick han 4 steg utan stöd och i förrgår ökade han på till 7 steg! Han står vid sin lilla fåtölj som han fick av mormor och Tommy i julklapp, håller sig i vid armstödet och när vi lockar på honom släpper han taget och tar sig en liten promenad. Armarna håller han rakt upp eller utåt sidorna och hjälp vad det vinglar men fram tar han sig. Han har för bråttom så det blir liksom att han springer fram de där stegen. Det är mer tur än säkerhet ha ha. Men så förbenat roligt och häftigt - ungen går ett par steg utan stöd! För ett halvår sedan kunde jag inte föreställa mej Truls som en gående ettåring, det var väldigt långt bort i tankarna, han som då var så liten så liten. Nu är han ingen bebis längre, han är ett barn full med energi och full-i-faan-blick som älskar att busa med alla i familjen. Han charmar folk vi möter, pekar med sitt lilla pekfinger och pratar med dem och flinar upp sig. Hade jag varit singel så hade jag inte behövt någon söt valp.. ha ha.. 

* Han förstår och vet vad lampan är, likaså klockor ( han hittar dem var vi än är och pratar och ska ta dem ). Nu i julas när vi var i Timmernabben fick han syn på mormors stora klocka i vardagsrummet, en uppdragbar som plingar vid hel och halvtimme. Han var galen i den, ställde sig mot väggen och ville ta den. Varje gång den plingade hajade han till och skulle fram och peka. 

* Han har en liten gul boll som han leker och far med som hundan på golvet. Han sparkar på den när vi går med honom och han skrattar ända från magen. När vi frågar var den är letar han efter den och antingen hämtar han den eller så visar han vart den ligger ifall han inte får tag i den, t ex när den ligger under trappan eller en fåtölj. Han har som oftast koll på vart den har hamnat. Han kastar den och jagar den. Noah och Siri sitter ofta på golvet och leker med bollen med Truls. De jagar och härjar loss och Truls skrattar så han kiknar. 

* Mormors katter fick han en stor glädje av. Han pekade och pratade med dem och började säga ett nytt ord som han bara använde när han såg katterna. Mimrick, den gamle av dem som är utekatt, hade han mest öga för. Han kröp efter honom och när han inte kunde nå honom satte han sig på rumpan, pekade på honom och skällde ut honom. De var väl inte sådär jätteförtjusta i honom dock. Speciellt inte när han lyckades få tag i ett kattöra.. 

* Han dansar när han hör musik, Metallica-skadad av pappa, och Babblarna-skadad av mamma. Wiihuu.

* Han hoppar och studsar. 

* Spänner sig ordentligt när vi frågar om han är stark. Får han uppmärksamhet spinner han loss ordentligt. I julas när vi satt många runt bordet la han av hela sitt register när han fick respons av skratt. Han pekade på en utav oss och spände som bara den. Hela hans huvud skakar och han blir illröd i ansiktet. Händerna är stenhårt knutna och så garvar han efteråt - pajas!

* Säger vi ja-ja-ja med en hög ton på sista "ja"-et härmar han efter och höjer sista tonen. 

* Han pillar på allt som är smått. Små små knappar på tröjan, små små detaljer på en leksak eller river sönder tvättlappen i badbaljan i små molekyldelar. 

* Har nu 5 tänder, 2 nere och 3 uppe. Den sista kom på julafton och han gnisslar tänder så det skär i hjärnorna på oss.

* Leker tittut genom att böja ner huvudet, blunda och tittar upp och säga "Dajj" 

* Han "pratar" väldigt mycket, inte mycket som vi förstår förutom ma-ma, ba-pa, titta, dä, dajj, datt

* Har själv klättrat upp för trappan, jag gick bakom och var beredd men han fixade det galant. Lagom nöjd!

* Försöker ta sig upp i sin lilla fåtölj men det är lite knussligt.

* Älskar att jaga/bli jagad. Kryper framför, vänder sig halvt om för att se så man kommer efter, sätter full fart igen, rundar ett hörn, kikar fram för att se så vi är kvar och lägger av ett asgarv när han ser oss igen. 

* Hann åka ett par varv med pulkan när vi hade snö ett par dagar.

Vaknar 05/06. 
Bröstmjölk 06.
Frukost 07/08
Sover förmiddagslur ute, somnar allt från 09-10:30. Sover i 1 ½ - 2 timmar. 
Lunch 12.
Sover eftermiddagslur ute, ca 30 minuter, brukar bli runt 14/15.
Mellanmål när han vaknar.
Middag 17:00.
Kvällsgröt 18:30. 
Nattning 19.

 
 

Alldeles egna julkort från mormor, morfar och farmor och farfar. Mycket pillande och vrida och vända.

 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar