onsdag 26 juni 2013

Fem månader - som skinnet på picken



Idag är Truls fem månader! Jag ser honom inte som ett spädbarn längre utan som ett litet barn. Ett litet barn med tjocka, moffiga lår. Ett litet barn som vaknar glad och skrattar åt det mesta. Som ska ha tag i allt han ser och som blir sur när han inte når eller får det han vill ha. Ett barn som börjar visa temprament och vilja. Fan, ett Brodd-barn, skojjar vi.

På dagarna sover han inte alls lika mycket längre, vissa dagar kan det bli ett par timmar sammanhängande men då har det oftast berott på en lång bilfärd. Hemma i vagnen, inomhus eller utomhus, sover han som längst 1 ½ timme. Vissa dagar blir det bara halvtimmar och då i flera omgångar.
Förmiddagsluren ligger som oftast kring 09-10-tiden. Sedan kommer en lur runt middag och en på eftermiddagen, runt 15-16. De dagar som han har fått sova lite för länge eller för sent på eftermiddagen, runt 17-18 har han varit svårsövd för natten sedan så vi brukar ha som regel att han ska var vaken från 17-tiden. 
Kvällsrutinen fungerar bra, även då vi har sovit borta. Han badas inte varje kväll men 2-4 gånger i veckan. Åh som han älskar att bada, den grabben! Nu har han kommit på att man kan plaska med armarna och sparka med benen så det skvätter vatten! Det är så kul! Han blundar samtidigt så det är som att han vet om att snart kommer det skvätta på mej.. Han ligger inte lägre ner på min underarm utan får sitta upp i badet, jag håller honom runt de tjocka tuttarna och han brukar hålla sig i badbaljans kanter. Söte.  

Han somnar runt vid 20-tiden i sin spjälsäng, vi tog bort babynestet när han var kring 4 månader om jag inte minns helt fel men har nu i dagarna fått lägga tillbaka det eftersom han har varit mer otrygg vid läggningen. Han kravvlade omkring, vred och vände på sig och vi antog att han kände sig för "fri" i sängen. Nu när han ligger med babynestet har han somnat relativt smärtfritt ett par kvällar. Visst far han runt som skinnet på picken men han har ändå lite mer "vägg" att luta sig emot. 
Vissa nätter kan han sova från 20-05 och vissa vaknar han framåt småtimmarna. Då kan vi ibland lyckas få honom att somna om genom att bara ge honom nappen ett par gånger men ibland ammas han. Det var en period innan andra vacc.dosen som han sov 20-05 i säkert 8-10 nätter i rad. Skönt!! Men efter vaccinationen har han det ändrat sig lite så nu bökar han efter nappen/äter om nätterna.

Igår somnade han vid 20, vaknade en gång vid 02:30 och godtog att bara få nappen, somnade om snabbt och vaknade vid 06:30. Nöjd mamma!

Truls sitter riktigt bra i sin matstol numera, han har fortfarande stöd framför sig men han är betydligt mer rakare i kroppen och kan sitta nöjt en stund och leka med sina saker. Han pratar med dem och slänger ner dem på golvet. Blir sur och ledsen över att allt är borta och blir skitglad när vi lägger opp dem igen. Kul lek, å det blir ju bara värre ju mer tiden går, nu åker de mest ner av "misstag" genom att han far runt med dem och så tar helt plötsligt bordet slut. Längre fram kommer han slänga ner allt med flit. Jag vet inte om jag ser fram emot den leken.. skaffa uppsamlingsnät runt stolen?! :)

Det där det att ligga på rygg och äta har han tröttnat lite på, han ligger tvärsöver magen på mej, sitter i famnen och lutar sig mot tutten eller liknande. Han ligger många gånger som en kattunge, ligger på magen och håller händerna på varsin sida om bröstvårtan, kramar, drar tag i huden och ja, det är väl bara spinnandet som fattas.. Jättemysigt är det.

Han sover alltid på mage och tycker det är okej att ligga på mage på täcket och leka med sina saker. Han är då ofta nöjd en bra stund och far omkring som hundan över hela täcket och även utanför. 
Han rullar sedan 4 månades ålder utan problem åt bägge håll. Snabb är han. Han har även ett sätt att dra sig bakåt. För en tid sedan började han att dra upp benen under sig och puta med rumpan, det är så han gör när han vänder sig om också, rumpan välter och så slänger han snabbt runt överkroppen. Nu senaste dagarna har han även kommit på att man kan backa genom att göra en stark armhävning, lyfta upp överkroppen helt ner till midjan och sedan på något sätt med hjälp av benen hasa sig lite bakåt. Med lite tid så kommer han en bit, helt klart.
Han har även vid ett par tillfällen lyckats få upp kroppen från golvet samtidigt som han har stått på knäna. Det har bara varat i någon sekund men ett steg på väg mot krypning/gungande på alla fyra. Spännande!

Han blir mer och mer intresserad av vad vi äter när han sitter med vid bordet. Tittar storögt på oss, följer blicken när vi stoppar något i munnen och han visar tydligt att han också vill. Vi doppar ofta fingret och låter honom smaka på det vi äter. Ja, han har även smakat på glass! Fy, fy men som han smackade.. Det är så kul att se hans reaktioner. Eller uteblivna reaktioner kanske stämmer bättre, han smakar med intresse och det är inte ofta som han har grinat illa. Jo förresten, citronen var sur.. ha ha! Evil Mum!

Ungen har ärvt sin pappas kropsstemp, han är varmblodig och när solen har varit sådär stark har han fått ligga inomhus i enbart blöja, det gick knappast att ha honom ute. Vi har dock köpt ett UV-tält och det fungerar bra, han har legat där ett par gånger och det håller faktiskt rätt bra temperatur. 

Han drar sig mot leksakerna, tar tag i dem och förflyttar mellan händerna, äter på allt och alla skulle jag vilja säga, så fort han får något framför munnen så tar han tag i det och in me´t i munnen. Han drar i håret, öron, öronhänge, halsband med mera. Sina egna stortår är goa att suga på och rullar ihop kroppen som en boll när han tar tag i båda fötterna och ska in med båda två i munnen. Ibland när jag ammar så kan han släppa taget om bröstvårtan och istället börja suga på en tå. A men tack då. 

Han "pratar" jättemycket, har börjat att säga DA DA DA GA BA när han blir arg/trött. 
Han piper, skriker högt i falsett ( inte arg ) och ger ifrån sig tydliga läten när han blir glad och exalterad. Skrattar högt. 
Blåser bubblor och spottar slem. Gör högfärdshosta. 
När han blir glad smäller han ihop armarna framför sig som om han kramar sig själv och slänger sig bakåt i famnen eller i matstolen när han blir sur. 

Vill inte ligga på rygg. Alls. När vi ska byta blöja på honom så får man antingen göra det tillsammans, att den ena försöker få honom att ligga på rygg och att den andra byter fort som fan eller så får man helt enkelt ( smidigast ) göra det när han står upp. Man kommer snabbt på hur man ska lösa diverse "problem" he he. 
Det är nästan stört omöjligt att klä på/byta på skötbordet, han är som en ål! Det går betydligt bättre att klä på honom sittande i famnen. 
Ja sitta i famnen, det är inte ofta han gör det i lugn och ro. Han far verkligen omkring som skinnet på picken! Han bökar, stökar och ska ha tag i kuddarna, telefonen, tv-dosan, vrider sig och ska bara upp och stå i knät. Låren består inte bara av fläsk utan han har odlat ett par fina muskler där! Han hoppar när man ställer honom upp och spjärnar emot med tårna och "moffar upp sig" som vi säger, d.v.s spänner hela kroppen och trycker ut bröstkorgen. Han älskar att flyga och kiknar av skratt när vi blåser hårt under hans fötter/på tårna. Likaså om man äter upp hans fingrar och fötter på låtsas så skrattar och skriker han högt av glädje.

Han vänder sig ibland mot oss när vi säger hans namn.
Sticker ut tungan jättelångt, den når ner till hakan. De första dagarna som han kom på det gjorde han ingenting annat, he he!
Tycker fortfarande inte om kosseläten. Men däremot alla möjliga andra ljud med munnen. 
Han börjar bli redigt gosig också, han ska gärna ta tag om halsen/öronen och pussa/slicka på mej eller suga tag om hakan. När han är trött så lägger han ner huvudet mot min axel eller bröstkorg och somnar ibland så. Det är nog den bästa känslan, ha sitt barn sovande på sig. 

Det är som att han förstår hur han ska få oss att smälta, han kan böka runt i sängen, vara ledsen och arg och när man har tappat tålamodet och ska ta upp honom så flinar han upp sig och det redigt står JAG VANN i pannan på honom. Unge.

Han reagerar vid okända ansikten, ofta kommer det kanske för häftigt, vem skulle inte tjuta om någon körde in hela nyllet i vagnen? Ser han någon utav oss igen så skiner han snabbt upp igen.
Samtidigt så är han väldigt lättcharmad och flinar stort åt folk som vi möter. Håll er på avstånd bara, säger han..

Sjunger jag för honom så sitter han still och tittar storögt på mej/min mun. Det märks att han är mer intresserad och mottaglig för det nu. Tjorvar han i bilen så fungerar det ibland att ta till sång. Mot slutet av hemresan från Mariannelund häromdagen fick jag ta till Nyss så träffade jag en krokodil. Om och om igen i 2,5 mil! Tur att någon tycker den är rolig..

Nu ligger han mellan två storlekar igen, 62 går fortfarande på men börjar bli trånga medan 68 fortfarande är bra rymliga i midja och långa i ärmar/ben. Han väger 6530 gram, mäter 63,5 cm och har 41,5 cm i huvudomfång. Så sugen på att köpa lite nytt tyg och sy nya fräcka brallor och mössor.

Å som jag har väntat och trott att det har varit tänder på gång, detta dreglande, pillande och kliande i munnen och tuggande på allt.. men jag varken ser eller känner någonting. Igår köpte jag en bitleksak som går att kylas i kylskåpet och den är nog nya favoriten. Han smackar och gör mmm-ljud.





Jösses, vad tiden går lilla älskling..5 månader sedan du kom till oss.
Kärleken till dej blir bara starkare och starkare! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar