måndag 1 juli 2013

Sovrutiner update

Vi har sedan Truls var 3 ½ månad gammal kört med sovrutin. Det har varit badning, mys/gå ner i varv, göras i ordning för natten med klädbyte och div. och sedan läggas i vagga/spjälsäng med musik från babyvakten. Vi har suttit hos honom och ibland har han varit lättare att söva ( 10-15 minuter ) och ibland svårare ( 30-45 minuter ). Han har som regel en stund då han ligger och vrider och vänder på sig. Vissa kvällar får man gunga honom i famnen för att han ska slappna av. Igår somnade han t ex på mej. Ja,jag somnade jag också, liggandes tvärsöver min del av sängen och med båda benen rätt ut över spjälsängen. Ungen låg tvärsöver magen på mej. Snygg syn men sov gott det gjorde vi..

Numera får han kvällsgröt runt 19-tiden, följt av ev. badning, gå ner i varv, ammas en sista gång och sedan läggas i sängen runt 19:30. Nästan varenda kväll somnar han vid 20.

Någon vecka innan andra vaccinationsdosen hade han ett par nätter då han sov hela natten men efter sprutan ville han gärna ha sig ett nattamål runt 02-03. Sedan en vecka tillbaka har han dock klarat sig med att endast få nappen när han har vaknat till vid den tiden. Inatt vaknade han inte alls utan sov från 20:00-05:40!

Han har även kommit in i ett mönster på dagsovandet också. Äntligen lite ordning och reda.. he he.
Det skiljer sig lite från dag till dag men i stora drag ser det ut såhär:
Förmiddagslur: 08:30-10:00
Middagslur: 12:30-14:00
Eftermiddagslur: 16:00-17:00

Efter 17 "får" han inte sova för då blir det för tätt inpå läggningen sedan. Det har fungerat bra och jag känner att han inte hinner bli för trött emellan och riskerar att "knäcka samman". Skönt att han kan komma in i ett mönster och att jag på så sätt kan planera lite lättare och känna mej mer "trygg" när vi är någonstans.
Det har inte varit jobbigt innan, absolut inte, men det har varit "vi tar det som det kommer" och det har hänt att han har blivit supertrött runt 18:00, sovit till 19 och sedan varit trött/gnällig och vaken till 22..
Njae.. rutiner och mönster det gillas och det mår de bara bra utav!

Kvällarna är liksom till för föräldrarna - punkt slut! Det är fullt ös och fokus på barnen om dagarna så när klockan är efter 20 då vill jag och mannen kunna sätta oss ner och prata på tur man hand eller bara slappna av och somna på varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar