torsdag 26 september 2013

Åtta månader


Åtta månader idag, stora killen! Full fart framåt är det som gäller och som han älskar att busa. 

Vi var på BVC igår för mätning och vägning. Den gamla BVC-tanta som jag gått till tidigare har gått i pension och det var väl för bövvelen på tin! Ush så usel kemi vi hade. Men denna var helt galet bra. Jag har för första gången haft ett samtal med en BVC-sköterska. På åtta månader. Det ni! Innan har det varit som på löpande band - hej hej ja lägg honom på vågen och sedan här på längdmätaren och för guds skull skynda dej att lägga honom på madrassen eller förresten vi kan mäta huvudet när han ändå ligger där han ligger jaha å han ser ut att må bra å han är nöjd å han växer och äter och här har du en ny lapp med nästa träff hej då. NÄSTA! Det var aldrig några frågor, bara påstående. 

Jahaa... hade jag några frågor.. näe.. det hade jag nog inte.. 

Nu satt jag inne hos kvinnan i säkert 10 (!) minuter och pratade om ditten och datten. Kändes direkt lite mer trevligt att gå dit. 

Men det var ett sidospår.. 

Truls väger nu 8280 gram och mäter 68,1 cm. Millimetrarna var hon tydligen noga med.. Han följer sin kurva fint, ligger en-två under medelstrecket. 

Som åttamåndadersbarn får vi väl skriva nu, känns inte som att vi har en bebis längre även att jag vill påpeka för Frank då och då att han faktiskt är en bebis.. Litet barn går han väl som nu.. 
  • Han använder gåstolen lite mer och han har fått redig fnurr på hur man kör med den. Eller kör över med den. Tår verkar ge en speciell terrängkänsla. Vi har inget megakök så det är liksom rädda-sig-först-den-som-kan. Han maler rätt över annars.  
  • Använder knappt några 68-kläder längre, vissa 74 är för stora medan vissa sitter jättebra. Har till och med fått använda vissa body i 80 för de visade sig vara smala i modellen. Ärmarna får dock vikas upp på både 74 och 80. Kort i kropp men rund om magen :)
  • Han är betydligt mer närhetssökande, leker dock väldigt bra själv på golvet men ser han att vi går iväg eller om han sitter i matstolen/gåstolen och jag går ur hans synfält så blir han ledsen. Har även börjat bli mer mammig när vi är med andra barn, vill helst komma fram till mej, drar mej i benen och vill ta sig upp i knät. 
  • Vissa främmande är väldigt skrämmande. Helst de som kör fram nyllet och säger hej! Å kanske till och med tar på honom. Hjälp!
  • Vad han än får tag i så ska han slå med det. I bord, på golv, på oss. Ju mer ljud desto bättre.
  • Sitter vi alla vid köksbordet så vill han överrösta med glädje/ill-skrik. SE MEJ! 
  • Får små rånbitar på sitt bord och han kör med pincettgreppet och får in dem i munnen. Så gulligt. Speciellt när han behöver möta med tungan. 
  • Är väldigt fascinerad av tår, sina egna och andras. Sitter mycket med sina fötter och pillar in fingrarna mellan tårna och äter på dem. Smaskens. 
  • Snurrar tungan, spottar, och "kör bil"
  • Härmar oss när vi gör "kör-bil-ljud" eller hostar/harklar oss. Tycker det är skitkul när vi gör ljud till honom.
  • Blir jättejätteglad när Frank och barnen kommer hem. Spottar ut nappen om han har den i munnen och spricker upp i ett stort leende och yvar med armarna! Hela han skriker: heeeej! Är barnen/Frank i ett annat rum men ropar på Truls så vrider och vänder han sig om för att se var de är. När de kommer i synfältet så blir han jätteglad. Noah och Siri är jätteroliga att busa och leka med. 
  • Nappen har han som vana att stoppa in åt fel håll, han biter runt det hårda handtaget och har mjukdelen utåt. Med flit. 
  • När han blir glad och uppspelt gör han ett brett leende, kniper ihop med ögonen och fnyser med näsan. Så. Jävla. Sött.
  • Ålar fort som attans på golvet. Går upp på händer och tår och står som ett upp och nervänt V. Har lyckats göra två riktiga krypsteg (!) men jag skrek till av förvåning så han blev nog lite rädd. Nu lär det väl dröja till jul eller nåt.. he he. 
  • Sitter vi på golvet/soffan så tar han tag i oss och klättrar upp på oss. Likaså mot soffkuddarna, han går upp till stående mot dem. Släpper dock med flit. Har även tagit tag med båda händerna på nedersta trappsteget och försökt där också så till helgen ska det ordnas med trappskydd! 

Allt händer verkligen på en och samma gång och från ena stunden till den andra!

  • Aj aj aj och Nej är väl vad jag kommer tjata dagarna igenom framöver. Han hajar till och förstår att det är något som han inte får ta/göra. Ibland går det att locka undan honom men ibland skiter väl han i vilket.. 
  • Säger något som låter som "titta" och "hej" och "ma ma". Får även till en klockren "datt" ibland. Vet dock inte vad det är.
  • Gillar sång och att läsa i böcker. Många gånger när han är kinkig eller ledsen blir han tyst och nyfiken om jag börjar sjunga. Nu går det bättre när jag duschar, tidigare tjöt han varje gång. Då stod jag där och sjöng och det lyckades underhålla honom en stund åtminstone. Sjunger som en kråka det gör jag men han gillar det. Han tittar in i munnen på mej och lyssnar intresserat. Vi har lånat böcker på biblioteket i ett par omgångar och läser för honom, vi vuxna men även Noah och Siri. Han sitter som ett ljus i famnen och lyssnar och klappar/slår på sidorna. Jätteroligt att han är så intresserad av det. Barnen tycker det är jätteroligt att sitta med honom så. 
  • Titt-ut-leken är en stor favorit. Lägger vi en våtservett eller likn. över hans huvud och frågar var Truls är sliter han ner den och när vi säger Titt-ut så skrattar han från magen och slår ihop med armarna. Han tröttnar aldrig på det. 
  • I badbaljan kan han nu sitta själv, eller ja, det är ju förbaskat halt men han har ändå stabilitet att sitta och pilla med tvättlapparna eller leksakerna. När han inte slår med armarna i vattnet, får kallsupar, vatten i ögonen men fortsätter ändå, lite hårdare, lite fortare. Som han älskar att bada! 
  • "Pratar" mycket och länge. da da da da da ma ma ma ma datt datt da da datt. Är tyst när vi säger något och fortsätter när vi är tysta. 
  • Ibland får han till det att titta på lampan när vi frågar efter den.


Mat och sömnrutiner.
Han ammas fortfarande dygnet runt, äter gröt till frukost och kvällsmat. Däremellan lyckas jag om jag har tur att få i honom lite smakportioner men det går trögt - åh så trögt. Han spottar så fort jag tar på honom haklappen! Lyckas jag locka in en sked så ska jag vara glad om jag har på mej linser den dagen. Jag hade behövt ha vindrutetorkare på mina glajjer. Gröten har gått hur fint som helst men även den har han börjat trixa lite med, han tar emot skeden men ibland sitter han med det i munnen och spottar sedan ut det. Och lägger opp ett asgarv. Är han dock redigt hungrig så äter han.
Jag har testat med morot, palsternacka, ärtor, broccoli, majs, potatis, kyckling, fisk, såser, med smör/olja, utan smör/olja, med kryddor, utan kryddor, att blanda flera sorter, att bara köra en sort. Blanda med päronpuré..  
Men han tvärvägrar. Tillslut kniper han ihop munnen och vänder bort huvudet. Kommer man med en sked med fruktpuré ( vilket han gillar stort, helst päron och katrinplommon, mango fungerar också ) så nuddar han läpparna och när han känner att det är frukt så gapar han stort. Men är det mat och det luktar så lite som ynkepytte om det så kniper han ihop som ett hönsarsle och spottar åt skeden. Jäkla finsmakare!

Jag har i flera omgångar stått och fixat mat, kokat, mixat och gått in för att göra mat till honom och när man för sjuttioelfte gången får en spott i ansiktet och man hela tiden hör: jaaameeen det koommer, bara leeek fram det så gjorde jag det - jag åkte till Kvantum och köpte två barnmatsburkar (!!) 
Det kanske är min mat som han ratar? Jag kanske gör fel? Icke då. Lika samma. Till och med köttfärssås och spaghetti som det känns att alla ungar slukar spottade han ut. Lite skönt faktiskt.. he he.
Så, ja maten är ju ett kapitel för sig, skittråkigt. Jag vill amma så länge det går men han behöver ju få i sig annat också. BVC-sköterskan var dock inte orolig för honom, han följer kurvan fint så det går ingen nöd på honom. Att han dessutom äter gröt 2 ggr om dagen är en god grund. Så det var tydligen bara att försöka leka med honom. Jo tack.
Sovrutinerna ser ut som det har gjort tidigare månader. 
Vaknar vid halv 7 - 7. Har ammats tidigare på morgonen, brukar bli vid 4-5. 
Går upp och äter frukost vid 8, gröt och FitLine-yoghurten. 
Sover förmiddagsluren ute i vagnen, 8:30-9:30/10:00.
Ammas vid 11-tiden och före eftermiddagsluren som han har ute i vagnen vid 13:30/14-tiden, sover allt från 30-90 minuter. Igår sov han dock i 2 timmar!?
Ibland ammas han vid 16, ibland får han gröt.
Vi leker äta-mat runt lunch och när vi sitter alla och äter middag efter jobb/fritids.
Han får sedan gröt vid 18:30. Badar efteråt och ammas innan läggdags och somnar strax efter 19. 

Sedan är det lite oroligt. Han har i ett par veckors tid varit närhetssökande. Inte velat ligga "vaken" när han ska sova utan har då blivit ledsen och inte kommit till ro. Därför han han fått somna i famnen efter amningen. Han är fortfarande vaken när han ätit klart men ligger och gungas i famnen, söker efter min hand att hålla i och gör go-ljud som bevisar att han myser och är redo att sova. Det tar inte mer än ett par minuter och så sover han. Lugnt och stilla. Vi kanske gör oss en otjänst med detta men jag har inte längre mage att låta honom ligga och böka och bli mer och mer orolig i sängen då vi tidigare bara har sagt godnatt och sedan gått ut och "väntat ut honom". Nu när han är så närhetssökande så kan jag inte höra hur ledsen han blir. 

Flera gånger under kvällen vaknar han sedan och är ledsen. Han är inte vaken utan somnar om när vi ger honom nappen igen. Det kan vara allt från en gång till 4-5. Ofta vaknar han till och kan inte komma till ro igen vid 22-23-tiden och får då ammas många gånger för att somna om. Å ja han hamnar mellan oss efter det. Sedan brukar han sova fram till 4-5 då han äter igen och sover till halv 7-7.
Ibland är det mer bök och ibland sover han natten igenom och vaknar inte förrän vid 4-5 och vill äta. 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar