måndag 27 maj 2013

Fyra månader

Ska tiden gå så här fort? Mini-Hansen är nu fyra månader! Det känns som det var förra veckan han "ramlade ur mej", som barnmorskan sa att ha skulle göra. Samtidigt känns det som att han har funnits hos oss längre än så, han är så självklar i pusslet för alla. Det är inte längre mej som kidsen ropar på när de kommer hem från förskolan/skolan. Det är Truls.

En fyramånaders-rapport sitter på sin plats nu då.

Om vi börjar med sömnen, tidigare har han sovit lite hursom om dagarna, lite koll har jag haft men det kunde lika gärna diffa på tre timmar dagen efter. Sedan cirka 3 veckor tillbaka började vi med rutiner kring nattningen.
Många kvällar ser ut som följande:
Han badas, byts på och ammas strax innan 19. Ammas dock inte till sömns utan är vaken när han läggs över till sin säng, vi startar musiktruddeluttarna på hans babyvakt och med lite ( ibland väldigt många ) nappinstoppningar och smekningar över näsroten somnar han allt ifrån 5 minuter upp till 40-50 minuter.
Många gånger vaknar han efter en timme eller så och är jätteledsen men det räcker med att vi stoppar i nappen igen så somnar han om. Undrar om bebisar kan drömma?
Som oftast somnar han mellan 19:30 - 20:30, det beror lite på hur eftermiddagsluren har sett ut.
Jag som är som ett utsketet plommon om kvällarna går och lägger mej vid 21-21:30 och någon gång har han vaknat då men oftast sover han ända fram midnatt. Då blir det mat och ny blöja och sedan somnar han snabbt om igen. Ungefär lika många gånger somnar vi båda två fastkopplade som att han får åka över till sin egna säng. Den biten är lite hipp som happ.

Nästa mattajm är runt 06-tiden. Ibland är vi vakna när Frank åker vid 7 och ibland sover vi som bäst men som oftast kliver vi upp vid 07:30-08. Jag gör honom färdig först, fyller på och håller torrt för att sedan ta min morgondrink och frukost. Vi latchar lite fram till halv 9-9, då brukar hans ögon falla samman och tålamodet i babysittern sina. Förmiddagsluren har han antingen i sin spjälsäng eller i vagnen. Somnar han i sängen så sätter jag på musiken som han nog numera kan koppla samman med sömn eftersom han brukar bli sur när man lägger ner honom. Sover han i vagnen så körs han ut på altanen, han sover alltid minst en lur utomhus.
Sovtiden brukar ligga på 1-2 ½ timme. Han är sedan vaken fram till 13-tiden. Jag passar då ofta på att gå en promenad så han kan somna i vagnen och får sedan stå ute på altanen. Med promenaden inräknad så kan han sova i ett par timmar. Ibland blir det dock bara en kort period och då kan han hinna med en till kortis senare på eftermiddagen. I vagnen somnar han bäst och fortast om han får ligga på sidan men i sängen sover han alltid på mage. Oftast är han vaken kring 16 och hålls sedan igång tills det är bad/läggdags.

Truls som fyramånadersbebis:

Att ligga på rygg är numera supertrist. Det är bara rulla över till mage som gäller. Jämt och hela tiden. Han är stark i nacke och armar och lyfter upp hela bröstkorgen från underlaget och tittar storögt sig omkring. Han ser ut som en liten sköldpadda!
Jag brukar lägga fram hela leksakssamlingen när han ligger på täcket på golvet, då kan han ligga och klämma och känna på dem en bra stund.

Han tar aktivt tag i leksaker/andras fingrar eller vad det nu kan vara och det åker in i munnen, han smakar och "tuggar" på allt. Dreglar som bara den. Han biter samman de tandlösa raderna och biter hårt! Även när han ammas, han biter och drar huvudet bakåt så den lille stackaren dras ut.. sköönt..! Tur han inte har fått tänder än!
Likaså drar han tag i håret hårt och han nyps och rivs. De stackars pöstuttarna får sig ett och annat nyptag och han lyfter huden! Tack, jag vet att de behöver lite inlägg..
Just det där nagelrivandet är så gott, naglarna växer fasen över natten på´n! Jag kan sitta länge och titta på honom vid nattningarna och beundra mitt lilla barn där han ligger på mage, blundar, nappen rör sig i lugn takt och så naglarna som han river med i madrassen. Ja när han är i det läget att han inte orkar streta emot längre alltså, vissa kvällar är han inte alls lika söt när han skriker, bökar omkring i sängen och tycker att sova är skit. Då kan man få lyfta rumpan ur soffan ett par gånger för att återigen vända tillbaka honom till övre delen av sängen och stoppa i en utspottad napp.

Favoritsaker ändras hela tiden, Apansson är dock en stående favorit, men han konkurrerar just nu med en liten krokodil. Siris krokodil. Men sedan hon tog i den och den innehöll 1 dl slem har den nu blivit adopterad av en viss Truls. Den lilla krokodilen vräker hans sig över och hugger tag om. Häromkvällen satt både jag och Frank i soffan med Truls och tjöt av skratt när han låg på mage, slängde ner huvudet mot krokodilen i soffan, bet ett jättetag och lyfte sedan upp huvudet med den hängande i munnen, precis som en hund! Så tittade han sig omkring och på oss när vi asgarvade precis som vadå? Om och om igen. Ja fan vad vi skrattade! Ett typiskt film-moment, men det gjordes såklart inte!

Han gillar även att knöggla samman papper, tidningen eller krama om plast. Han fick en prassel-lapp med massa smålappar på i helgen och den är himla kul att prassla med! 

Luta sig bakåt är heller inte kul längre, man ska fram och man ska sitta - helst stå i famnen!

Han "pratar" massa massa och härmar ljud, med oss, med leksakerna.. Det går även att få honom att skratta om man skrattar till honom.
När han fick syn på mammas katter i helgen sprattlade han vilt i min famn, sträckte fram armarna och skrek till av glädje. Han lyckades även slita tag i pälsen på den ena...oups. De stackars krakarna kommer aldrig vilja vara framme när vi kommer på besök.. 

När han ligger på mage gör han inför-krypstadiet-rörelser. Han drar benen inunder sig, sätter tårna i madrassen, får upp rumpan så han står som ett upp och nervänt V och trycker ifrån med benen. Han ser ut som en liten struts för huvudet får han inte med sig utan det borrar han ner i madrassen, armarna ligger rätt bakåt och så står rumpan rätt upp! Sen välter han. Och blir skitsur.
Det är lite lättare att förflytta sig i sängen, med lite tid så lyckas han kravvla sig runt både 180 och 360 grader.

Han skiner upp när han ser ansikten, allra mest med oss i familjen men charmar både tanter och farbröder i affären när han ligger där och flinar upp sig. När vi var på Ikea i helgen låg han på mage i vagnen och vi hade suffletten nerfälld så han kunde se. Vi mötte då en farbror som förmodligen fått ögonkontakt med Truls för han berömde oss med att det var en mycket trevlig liten man vi hade där i vagnen. Gulle.

Truls skrattar högt och hjärtehärligt när man busar eller kittlar honom. Att blåsa på magen eller i halsen så det låter som pruttljud är sjukt roligt, även för föräldrarna. Han är kittlig på sidorna och upp mot bröstet och det går att få honom ivrig så han sprattlar med ben och armar, slänger sig fram mot en, tar tag om halsen, öppnar munnen och slänger iväg en slemmig kyss rätt över näsan. Tack. Han då skrattar högt och gör höga glädjetjut. Så galet gott och roligt att se honom bli så upphetsad av glädje.

Sitta i babysittern på golvet medan vi andra äter mat är heller inte roligt, han vill vara med och har fått smaka på lite sås eller likn från ett finger.

Det är så mycket som är spännande runtom kring honom, han blir väldigt lätt distraherad av omgivningen. Vad var det nu som lät? Var kom det det ljudet ifrån? När han ammas är det betydligt med bök och stök och han vrider och vänder sig efter det som sker i rummet. Növvlas Hansen!!
När vi stannade på vägen hem i söndags för att ge honom mat hade han stooora bekymmer eftersom det regnade rätt ordentligt, det rann på rutorna och han kunde bara ta 5-6 snuttetag för sedan var han tvungen att vända huvudet och titta, jag lockade tillbaka honom, han tog 5-6 snuttetag igen och så roade vi oss med det ett tag.. Minsta lilla ljud så vrider han huvudet och tittar!

Numera har han en egen matstol och med lite kuddar och handdukar som stöd sitter han bra i den. Såå nöjd över att få vara med i samma höjd som resten av familjen!

Får han syn på fötterna blir han helt fast vid dem och klämmer och känner. Han fingrar mycket med händerna och ja de är för det mesta inne i munnen!

Att resa sig från liggande till stående när vi drar i hans armar lite försiktigt är också väldigt roligt och att flyga högt eller ligga på benen och gunga.

Ja och som 4 månaders väger han strax under 6 kilo och mäter 62 cm.







Iphone är ruggigt intressant, han blir ivrig när vi håller den framför honom och han fingrar och har lyckats skicka ett par sms till mej/pappa och mormor. Det första jag fick löd:



Malin Brodd är en kossa?!?!
Tur jag gifte mej :)




"Aasså jag vet inte.. en grön.. en gul.. en blå.. å så en björnjävel mitt i allt?.."


 "Reflex? ...Japp, den är kvar.."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar