tisdag 26 november 2013

Truls 10 månader

Vid 10 månader hoppar det över ett Bvc-möte så jag vad han väger och mäter får bli osagt men i övrigt så ser det ut såhär.
  • Sover alltid utomhus på dagarna och det brukar bli ca 1 timme på förmiddagen och 1½ timme på eftermiddagen. 
  • Äter jättebra om det serveras fisk. Köttfärssås, kyckling m.m. fungerar men det är inte alltid som hela målet går ner. Han markerar tydligt när han har tröttnat på att äta. Spottar ut och det skulle krävas en hel fruktburk för att locka ytterligare en sked med mat. Vissa gånger går det att äta maten utan att ha lite frukt på skeden och vissa gånger går det inte alls utan. Han har inte kommit underfund på hur nappflaskan fungerar, eller jo, till att bita i. Däremot dricker han, eller ja slukar/hostar/bubblar/spottar han vatten när man ger från ett glas. Skitroligt. Eller. 
  • Han har hela tiden varit och är fortfarande väldigt känslig mot bitar i maten. Efter mycket om och men så går ärtorna ner, de är passerade men lite skalbitar finns alltid kvar. Han spottar och fräser åt det mesta i bitväg. Nu senaste tiden har han fått kokta grönsaker att pilla och plocka med och det märks på honom att då går det bra. En stund iallafall, innan han kommer på att man kan banka skiten ur de små morötterna och broccolin.  
  • 74 sitter bra, vissa är lite för stora och likadant med 80, vissa passar bra och vissa är enorma. Han mätte ju 69,5 cm vid 9 månader så han kan med stor säkerhet ha 74 ett tag till. 
  • Närhetsperioden som han var i tycker jag har minskat lite. Han har alltid varit väldigt gosig och vill ligga/sitta nära men det är inte lika mycket panik-gråt när jag går ifrån honom. Jag pratar med honom när jag går upp på övervåningen eller liknande. Ibland blir han orolig och kommer krypandes mot trappan men ibland så räcker det med att han hör mej. Skönt att det lättar lite grann, han var som ett plåster tidigare. Och det ska väl egentligen bara ses som positivt, att han har knytit an som det så fint heter. 
  • Han har varit mammig och är mycket mammig men blir mer och mer pappig. När Frank kommer hem från jobbet är det bara han som duger. Har Frank honom i famnen och jag räcker fram händerna för att visa att han kan komma till mej så vrider han på huvudet eller gosar in sig hos Frank. Mycket av det där började när jag slutade nattamma. Anknytning absolut men det känns lite som att det är ett sätt att straffa mej.. 
  • För japp, nu är det slut med nattätandet! Banne mej. Jag bestämde mej när han hade haft 2 veckors bökande och nattvaknande i flera timmar och vi fick 3-4 ytterligare besvärade nätter men sedan vände det och han har nu inte ätit nattetid sedan förra söndagen, lite över en vecka. Han har också sedan dess sovit hela nätterna i sin säng, jag har bara kunnat lägga ner hon från stående position, stoppat in nappen och smekt honom på kinden/huvudet och så har han sovit i ett par timmar till. 2-4 uppvak per natt. Han har sedan vaknat runt 06-06:30 och då fått bröstmjölk. Vilken skillnad på sömn. Vilken skillnad på att få ligga i fred i sängen, kunna ligga precis som man vill och få kunna röra sig under natten. 
  • Inatt har han dock varit vaken en del, gråtit och varit orolig så han fick komma över till vår säng tidigt i morse. Jag såg hur ledsen han var men stålsatte mej för att inte slänga fram ena patten. De övre framtänderna är på gång ner. Det har varit svullet ett tag nu och nu känns de mer än mycket, de ska bara igenom skinnet i stort sett. Bara å bara.. 
  • Orden "nej" och "aj aj" är han mer än väl bekant med. Det ska testas och testas igen även att han ibland går att avleda. Försöker han om och om igen men får samma tillsägelse blir han tillslut väldigt förnärmad och gråter ordentligt. Säger Frank till honom kan han komma gråtandes till mej och likadant åt andra hållet. Medlidande morsan/farsan.. 
  • Han far som skinnet på picken. Städning har lagt ner, det är till att ödsla tid på totalt meningslösa saker. Det ligger sjuttiotvå leksaker på hela nedervåningen. Han drar med dem överallt och de roligaste just nu är plastmuggarna, slår man till på den så får de en så galet rolig fnurr och åker åt alla håll. Både plastmuggarna och barnet far omkring på golvet. 
  • Han har sitt egna skåp i köket där han härjar loss och håller sig ganska bra till det. Han vet precis vilket det är och försöker han öppna ett annat och får tillsägelse så kan han avbryta och sedan ta sig till sitt skåp. 
  • Han har sedan länge putat ut rumpan och med det fått tyngden på rätt ände och landar 9/10 på rumpan. Han står upp och sedan tuffar han till sig mer och mer och skjuter ut rumpan snabbt och landar. Därför får han röra sig fritt i köket, jag är med i rummet men jag sitter inte längre bredvid honom för att se till så han inte bonkar i huvudet stup i kvarten. Han reder sig bra själv på det sättet. Står och håller sig i med ena handen, vinkar eller slår med den andra, vrider kroppen och har även börjat att släppa den andra handen för att balansera i någon sekund. Lite läskigt är det dock. 
  • När vi håller honom i ena armen/handen går han bra. Det ökas på i fart och han går hela vägen från köket, genom hallen och in i vardagsrummet. Han tycker det är jätteroligt och vill ofta också gå. När Frank kommer hem och Truls skiner upp som solen själv vill han ofta ner på golvet efter att ha kramat och gosar för att gå en promenad med Frank. Ibland är det som att han vill visa pappa något.. ha ha. 
  • Klockor. Klockor, klockor, klockor. Köksklockan är favoriten av allt. Han pekar, pratar mot den och blir själaglad när den lyfts ner och han får pilla på den. Är vi någonstans och han får syn på klockor så pekar och pratar han med dem. 
  • Förflyttar sig längst med soffbordet och mellan soffan och bordet. Även med köksstolarna.
  • Har sedan ett bra tag tillbaka spänt armar och ansikte när vi gjort det. Han kan spinna loss ibland och spänner och spänner och spänner.. blir helt röd i ansiktet. Han spänner munnen snett, kör fram underkäken och skakar huvudet. Händerna håller han upp och tar i för allt vad han är värd. Så jäkla roligt! Ibland klaffar det så bra, han har vid vissa tillfällen gjort så spontant när han inte har lyckats pilla fram någon leksak, som om han har blivit arg och liksom gjort fan-gesten. Ha ha! 
  • Frank spelade Metallica för Truls när han låg i magen och sedan fortsatt med det under dessa månader. Han har suttit stilla och tittat på telefonen och gosat i pappas famn. I helgen började han att gunga och dansa till musiken. Om pappan i huset är stolt?! Han stod mot soffbordet i helgen och gungade i sidled, lyfte upp ena handen och fortsatte gunga, satte sig ner på rumpan, lyfte upp båda händerna när Frank gjorde det och gungade. 
  • Metallica går alltså hem. Men de konkurrerar stort med 6 färgglada gubbar, Babblarna. Jösses! Det finns två låtar på Youtube med de där figurerna och spelar men dem för Truls sitter han som ett ljus, han släpper knappt blicken från skärmen. Likadant här har han börjat gunga till musiken och när klippen är slut visar han tydligt att han vill se mer. Två låtar som man nu kan rätt bra. Vi var iväg till Ullared och Varberg i helgen och när Truls hade tröttnat på resan spelade vi Babblarna för honom. Resterande tid så att säga. 
Mat och sov-klockan:
06-06:30 vaknar och ammas.
07:30 gröt och frukt.
08:30-09:30 sover utomhus.
10:30 mellanmål, oftast frukt men ibland amning.
12:00 lunch.
13:00-14:30 sover utomhus.
14:30 mellanmål, oftast frukt men ibland amning.
16:00 middag.
18:00/18:30 gröt och frukt.
19:00 amning vid läggdags. 
Sover som regel innan 19:30. 
Vaknar ett par gånger under natten men ammas inte.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar