fredag 26 april 2013

Tre månader


Idag är Truls 3 månader gammal så här följer en månadsrapport!

Han sover väldigt bra om nätterna och vaknar och vill äta vid ett tillfälle, oftast sker det någonstans vid 02-03. Att amma liggandes är nog det smidigaste av allt. Speciellt när man som jag har sådana hängtuttar att de liksom ramlar ner i armhålan så jag kan ligga kvar på rygg och halvslumra lite under tiden..
Alternativt ligga på ena sidan och sedan slippa vända sig om eftersom den övre tutten faller ner över den andra så det är bara att byta spene..
En får inte vara dum..

Han får ny blöja och somnar om i sin vagga rätt så snabbt. Framåt 06-06:30 vill han ha mat igen och efter det brukar jag ta av honom pyjamasen så vi kan ligga och gosa i sängen en stund innan vi startar dagen. 

Framåt 08:00-09:00 brukar han sega ihop och kan sova fram till 10:30-11:00, det ser väldigt olika ut.
Eftermiddagsluren varierar också men han börjar bli gnällig och trött framåt 13 och kan sedan sova ända fram till 17-tiden vissa gånger. Ibland blir det bara ett par timmar och ibland blir det i oroliga 15 minuters-intervallpass. Finns inget speciellt mönster för den sovperioden. 
Beroende på hur dagen har varit så somnar han för natten allt från 19:30-22:00. Oftast är han rätt så lättsövd. Vi lägger honom många gånger i vagnen och bär sedan upp honom när vi lägger oss. Men ibland kan han strejka helt och bökar länge och väl innan han slår över. 

Med andra ord, barnet har inga direkta sovrutiner på dagen.. 

Han ligger en del på mage och har blivit väldigt stabil i nacke och huvud, likaså när han sitter i famnen! Många gånger tappar han tålamodet om han får sitta/ligga i famnen, han vill komma upp och stå, han spänner då hela kroppen och blir skitglad. Har en liiiiten känsla av att det kan bli en hopp- och spygunga-barn!
Igår satt jag med honom lutandes mot mina böjda ben vänd mot mej ( det var nästan så jag inte förstod själv vad jag skrev.. ) och han drog sig bara framåt och skulle inte ligga bakåtlutad minsann! Han vill mer och mer upp. 
Babysittern är kul en stund sedan tröttnar han på den också, han vill vara med och se vad de andra tokarna i familjen pysslar med.

Ler har han gjort sedan länge och det blir bara mer och mer glädjesmile till alla oss här hemma. Han skiner upp som en sol när han får ögonkontakt. Ja till vem som egentligen, vi var på mitt jobb i onsdags och han gick laget runt i famnarna och igår var vi en sväng på Franks jobb, han fick träffa några från kontoret och jösses vad han charmade brallorna av vissa.
Han känner igen våra röster och vänder sig om efter oss när vi går förbi. Sitter han i babysittern när jag är i köket t e x så följer han mej hela tiden med huvudet. Faan vad du skener morsan..
Han gör skäl för sitt "gladskiten"-smeknamn. Senaste 3 veckorna har han börjat skratta, det har hänt vid ett par tillfällen och han blir jätteglad när man busar med honom genom att killa/moffa med hans tjocka lår eller kittla honom på bröstet och upp mot halsen/kinderna. Han knölar ihop sig av glädje, gapar jättestort, ser ut som en kines i ögonen och tycker det är skitkul.

Han har länge haft händerna i munnen men det är inte bara bara knogarna längre utan ska helst ha in flertalet fingrar också vilket gör att det är SLEM överallt, till morsans stora glädje. In med fingar, händer och helst allt på en gång. Dock har han inte redigt koll på den där kräkreflexen.
Kräks gör han bara någon gång ibland, oftast är det vårt fel då vi har busat med honom för nära inpå maten. Däremot så slemmar han desto mer! Plus att han har börjat spotta och blåsa bubblor så det yr slem. Yeej..! Dreglisarna är ett måste om inte hela ungen ska vara blöt ner till naveln. Sitter han i babysitter och koncentrerar sig på leksakerna i gymmet så slemmar han värre än Pavlovs hundar!

Leksakerna blir mer och mer intressanta, han kan sitta och titta på dem länge och prata med dem. Han är inte lika vild i rörelserna utan får då och då till en medveten rörelse mot sakerna och griper tag i dem. Håller man en leksak framför honom så kan han efter en stund lyckas få tag i den och sitter och pular med den. Igår när han skulle sova la jag Apansson på hans bröst och han låg länge och finurlade med den, tog tag och ruskade om honom så stackarn fick Whiplash minst och suttade på ena örat så den var helt nersölad av slem.

Han ligger mellan 56 och 62. Ett å annat 56-plagg fungerar fortfarande och en del av 62 är för stort. Det känns som att han har långa armar till sin kropp för vissa bodysar eller heldressar som sitter bra överlag kan vara lite korta i ärmarna. På BVC i måndags vägde han 5586 gram, var 59,5 cm lång och hade huvudmått 39,5 cm. Det märks när man bär honom i bilstolen, jösses en får sig ju ett träningspass varje gång.

Han har senaste veckan börjat vrida sig. Favoriten har alltid varit att ligga på sidan och sova men nu drar han sig ytterligare runt lite så han ligger i framstupa sidoläge när han sover. Han får inte över hela sig utan bara halva kroppen. Axeln fastnar under honom. Ligger han i soffan/sängen eller på täcke på golvet så har han snart snurrat sig till sidan. Törs inte vika en sekund med blicken när han ligger på skötbordet. 

Jag måste säga att som nyfödd och spädis var det supermysigt och gosigt, allt det där pyttelilla och pluttiga och han bara låg där och såg söt och fin ut - det var underbart.. men det är ju nu det börjar hända saker och nu han är rolig att ha å göra med.. Okej, det lät fel.. men det är ju nu man får riktig respons!
Man kan ju inte annat än älska den där lille bytingen när hela han lyser av välbehag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar