onsdag 24 april 2013

Truls är just Truls för att

Det är lite sorgligt att tänka på vad mycket man kommer glömma när han blir äldre. Små saker. Större saker. Saker som bara han gjorde. Egenheter och roliga händelser. Jag vill ha mycket dokumenterat för att ha det kvar och minnas tillbaka till.

* Han är en glad bebis, skrattar inte högt så ofta men har ofta ett leende på läpparna.
* Han gillar att ha sina händer i munnen, pekfinger och långfinger är speciellt goda. Har dock inte redigt koll på var kräkreflexen sitter så han dyker på den ofta.
* Han är en varmblodig kille som gillar att vara utan byxor och älskar att ligga i bara blöja på morgonen och mysa i sängen.
* Sprätter mycket med händer och ben när han får ögonkontakt. Ler med hela ansiktet och ger ifrån sig mycket ljud.
* Hans nya nappar med ring tycker han är intressanta, han ligger ofta och pillar på ringen eller drar nappen ur munnen och styr med den.
* En spyduk att gosa med när man ska sova är gott.
* Han pratar mycket med oss. Ibland kan han fokusera blicken länge länge och prata jättemycket. Pappa blir speciellt rörd av just detta. Likaså när han ser att jag och Truls har ett sådant moment.
* Sätter man honom upp får han snart syn på sina fötter och tår och kan se riktigt skönt finurlig ut när han ser att tårna rör sig. En galet kul syn.
* När han koncentrerar sig på en leksak eller har ögonkontakt spänner han överläppen så det blir en ankmun.
* Han blåser bubblor/spottar slem. 
* Han vill jättegärna vara med och se vad som händer. Sitter han i babysittern så blir han snart uttråkad. Bästa är att få sitta i knät så man kan ha koll på vad de andra i familjen gör. När det bara är han och jag hemma och han sitter i sittern på golvet när jag t ex lagar mat följer han mej i varenda rörelse eller steg jag tar. Han vänder och vrider på huvudet för att se vart jag tog vägen.
* När han är trött så ger han ifrån sig välbehagsljud, det låter som någon blandning av njutning och morrande. Han lägger huvudet på sidan, gosar in sig i spyduken, blundar, suger på nappen och pillar med sina händer. Han är ganska "plockig" av sig även när han är vaken.
* Ligger han i vaggan och inte kan komma till ro kan det ibland hjälpa att hålla handen hos honom så han kan ligga och pilla på mina fingrar.
* Vi har börjat med en kvällsrutin där han som oftast badar, får på sig pyjamas, ammas och sedan läggs i vaggan. Babyvakten har ett par lugna musiktruddelutter som sedan spelas och så sitter vi hos honom en stund innan vi går ner. Genom babyvakten hör vi hur han kan ligga och prata för sig själv och vi går upp när han blir ledsen. Rättar till honom i vaggan, stoppar i nappen, säger godnatt och går ut igen. Det är långt ifrån alla kvällar som det fungerar första halvtimmen. Men det känns ändå lite skönt att försöka få in en kvällsrutin på honom, att han känner igen att det är dags att sova när han får bada och höra musiken.
* Han vickar ofta på tårna när han äter. Stortårna delas ifrån resterande tår.
*
*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar