fredag 7 september 2012

Slappis - nej tack

Var idag på sjukhusrehab och träffade en sjukgymnast som utdelade mamma-info. Om åderbråck och framfall och sånt där. Jag hade lite svårt att hålla mej för skratt när vi satt fem gravida runt bordet alla fullt fokuserade på att hitta bäckenbottenmusklerna och dess olika ringmuskler medan sjukgymnasten räknade och gav oss beröm. Hon berättade att man efter förlossningen får gå till barnmorskan och utföra finger-uppkört-lite-varstans-och-knip-provet. Kan man utföra alla fyra med gott betyg så får man OK-stämpel i baken och slipper en 2:a och ombesiktning.

Vi fick prata igenom olika åkommor som man kan få och göra olika övningar för att underlätta dem. Hon satte oss i en stol,
- Här får du känna tyngden när du ammar ditt barn, sa hon och räckte över en medicinboll.
Senare fick vi gå omkring på golvet med indragen "känguru-mage", spänd bäckenbotten och rumpa,  medicinbollen hade hon nu lagt i en Ica-kundkorg och tillsammans med den under armen skulle vi låtsas som att vi gick med barnet i babyskydd i mataffären.
- Å så spänner ni knipmusklerna, magen och rumpan, uppmanade hon oss.

Hur fan ska man kunna andas och prata med dem man möter när man går helt förstenad och som om man har skitit ner sig.

Jag vet att detta är viktiga saker och med handen på hjärtat så vet jag hur framfall och slapp muskulatur ser ut. Att knipa är något jag faktiskt gör lite då och då även innan jag blev gravid. Herregud jag jobbar inom äldreomsorgen! Man har ju sett ett och annat som man kanske inte hade önskat. Det var nog ingen i början av 1900-talet som visste vad de där musklerna skulle kunna överraska med efter ett par ungar. Hua.
Även att mötet idag kändes mer än lamt när vi satt där och knep alla tillsammans så är det något som jag vet att jag kommer lägga energi på. Slappismus - nej tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar